Maria Montessori

Maria Montessori (1870-1952) was de eerste vrouw in ItaliŽ die geneeskunde studeerde. Zij had een grote belangstelling voor de wetenschap. Ze verdiepte zich in de wiskunde, biologie, geneeskunde, antropologie en pedagogiek. Dat verschafte haar in ItaliŽ en in het buitenland veel aanzien.

Ontwikkeling van de methode
In Frankrijk kwam Maria Montessori in aanraking met het werk van de artsen Itard en Sťguin. Zij werkten met kinderen. Het materiaal dat zij gebruikten voor hun onderwijs, vormt de grondslag voor het ontwikkelingsmateriaal van montessori.

Montessori in Nederland
In 1914 kwam Maria Montessori voor het eerst naar Nederland. Haar boeken de Methode (vertaald in 1916) en Zelfopvoeding (vertaald in 1922) hebben een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het montessorionderwijs in Nederland. In 1917 werden de eerste montessorischolen opgericht.

Zelfstandigheid en vrijheid
Maria Montessori wees tijdens haar leven telkens op de noodzaak om de relatie tussen kind en volwassene te verbeteren. In zelfstandigheid en vrijheid. Alleen zo konden kinderen zich volgens Montessori ontwikkelen tot vrije mensen die voortdurende verbetering van de samenleving nastreven.

BiografieŽn
Historicus Marjan Schwegman schreef een omvangrijke biografie over Maria Montessori. Op Wikipedia staat een beknopte biografie.

Facebook

Stichting voor Montessori-onderwijs
Zuidoost Nederland
Noordkade 2f
6003 ND Weert
(0495) 547998
info@mozon.nl